Hart en vaatziekten

Een goede conditie houdt het hart gezond en sterk en vermindert de kans op cardio-vasculaire aandoeningen. Lichaamsbeweging is goed voor de bloedsomloop, draagt bij tot verlaging van de bloeddruk en het bloed cholesterol gehalte, helpt om af te vallen en tegen stress.

Binnen Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM) wordt onderscheid gemaakt tussen patiënten die reeds hart- en vaatziekten hebben (secundaire preventie) en patiënten die een verhoogd risico hebben om hart- en vaatziekten te krijgen in de toekomst (primaire preventie). Naar aanleiding van het opgestelde risicoprofiel wordt gekeken of de patiënt geïndiceerd is voor een bepaald beweegprogramma.

In het beweegprogramma leert de patiënt op een verantwoorde manier actief zijn/haar belastbaarheid te vergroten. Er wordt gewerkt aan conditie, kracht, mobiliteit en stabiliteit binnen een op maat gemaakt oefenschema waarin de patiënt centraal staat.

Door informatie en adviezen krijgt de patiënt op verantwoorde wijze inzicht in de huidige risico’s en de beste manier waarop deze kunnen worden verkleind.