Claudicatio Intermittens / Etalagebenen

De behandeling is gericht op patiënten met pijnklachten in de benen als gevolg van aderverkalking. De klachten treden met name op bij het lopen. Vaak kunnen patiënten slechts korte stukjes lopen, waarna men even moet rusten totdat de pijn weer wat wegtrekt. Van etalage naar etalage vandaar de naam etalagebenen.

Doel van de behandeling is het vergroten van de (pijnvrije) loopafstand.
Door wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat looptraining onder supervisie de meest effectieve therapie is bij het behandelen van claudicatio intermittens. Looptraining is dan ook het hoofdonderdeel van de behandeling. Deze wordt gecombineerd met krachttraining en conditietraining.

Als u zich aanmeld voor de looptraining bent u verwezen door de vaatchirurg. De eerste afspraak (intake) bij een fysiotherapeut, gespecialiseerd in claudicatio intermittens. De fysiotherapeut zal uw klachten en met name uw bewegingsmogelijkheden uitgebreid met u bespreken. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut, naast de onderzoeksresultaten uit het ziekenhuis, gebruik van een aantal vragenlijsten dat samen met u zal worden doorgenomen. Vervolgens wordt een test op de loopband verricht. Door middel van deze test wordt naast uw maximale loopafstand tevens uw inspanningsbeperking vastgesteld. Dit onderzoek zal gedurende de gehele trainingsperiode regelmatig worden herhaald om de effectiviteit van de looptraining te bepalen.

Met behulp van de resultaten van de intake zal er een persoonlijk trainingsprogramma samengesteld worden om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. De fysiotherapeutische begeleiding zal voornamelijk gericht zijn op het vergroten van de maximale loopafstand, het verbeteren van uw uithoudingsvermogen en het verbeteren van uw looppatroon. De fysiotherapeut zal u stimuleren tot een actieve leefstijl.

Onze fysiotherapeuten met een specialisatie voor claudicatio intermittens zijn:

Brigitte Smeets Bart Driessen